Mi is az a cloud tárhely?

Néhány éve, amikor a technika fejlődése már lehetővé tette, hogy sima, asztali PC-kbe is olyan kapacitásokat építsenek, melyekkel korábban csak nagyszámítógépek rendelkeztek, kibontakozott egy vita, hogy tulajdonképpen mit is nevezzünk "szervernek". Az egyik legszellemesebb meghatározás talán az, hogy: "szerver az a számítógép, amit a felhasználóinak többsége sosem lát a saját szemével". Ha viszont nem látom, csak használom, akkor nem mindegy, hogy hol van? Az asztalom alatt, a szomszéd szobában, a pincében vagy valahol…a fellegekben?

Innen ered az elnevezés is: Cloud szolgáltatás.

Persze ez jóval több, mint egyszerű elhelyezési kérdés, valójában inkább egy üzleti modell. A Cloud lényege, hogy a vállalat nem vásárolja meg, és nem is birtokolja az adott informatikai rendszert, hanem díjat fizet a használatáért, többnyire havidíjas alapon. A szolgáltató, amelynek több céggel van szerződése az adott tárhely használatára, saját telephelyén és saját infrastruktúráján üzemelteti azt. A költségek így megoszlanak, a méretgazdaságosság pénzügyi haszonná konvertálható minden szereplő számára.

A cloud tárhely tehát egy olyan szerver, ahol az adatainkat tárolhatjuk, de fizikailag nem nálunk helyezkedik el. Elérése az interneten keresztül lehetséges, egy kis segédprogram ( cloud kliens ) segítségével. Ezt feltelepítve a számítógépünkre beállíthatjuk, hogy a számítógépünk melyik mappájának a tartalmáról szeretnénk másolatot készíteni a cloud tárhelyre.

Ha ezt követően egy másik számítógépre, notebookra, tabletre, vagy éppen okos-telefonra is feltelepítjük a cloud kliens programot, akkor (az adatok mennyiségétől függően) némi szinkronizálás után az adatokat ezeken az eszközökön is elérhetjük. Utána már használhatjuk, módosíthatjuk azokat, bárhol, bármelyik eszközön. A módosítás, vagy új dokumentum létrehozása után minden eszközön leszinkronizálódnak, azaz mindenhol ugyanazt a tartalmat tudjuk elérni.

Az adatok több eszközön, több helyszínen való elérésének a lehetőségén kívül van még egy igen fontos tulajdonsága!

Milyen gyakran szokta Ön lementeni az adatait?

Havonta? Hetente? Vagy talán .... még soha? Igen, tudjuk, hogy fontos, a legtöbben viszont valljuk be, nem igazán jeleskednek, és amíg egy adatvesztés és az ezzel járó tetemes költség ki nem kényszeríti, addig ez bizony igen gyakran háttérbe szorul. A cloud tárhely szolgáltatás viszont szinte azonnal szinkronizál, így az adatok folyamatosan jelen vannak egy távoli helyen IS. Ha meghibásodik a számítógépe, netán ellopják, vagy elemi csapás ( pl. villám ) elpusztítaná, az adatok akkor is megvannak!